Familie opstelling                           en Systemisch werk

Systemisch werk en familieopstellingen

Heb jij ook het gevoel dat je vast loopt of op een manier reageert die eigenlijk niet bij je past en zou je het graag anders zien? Of verval je steeds in een bepaald gedrag? Of ervaar je wel eens emoties die je niet kunt plaatsen of thuis brengen? De grondleggers van systmisch werken gaan er van uit dat veel van deze gedragingen (onbewust) opgeslagen emoties, overtuigingen, patronen en overgedragen gedragingen vanuit het familiesysteem zijn. Of vanuit de systemen waarin we werken, leven, opgroeien.

Door systemisch naar deze emoties, gedragingenen patronen te kijken kunnen we inzicht krijgen naar je plek in een van deze systemen.

Door je plek in 1 van deze systemen te onderzoeken kun je zien waar je belemmeringen zitten. Door deze inzichtelijk te krijgen komt er beweging in het systeem waardoor belemmeringen en verstrikkingen weer vrijer kunnen stromen.

Hierdoor kun jij weer verder stappen zetten en wordt je niet meer tegengehouden in je groei.

 

De 3 basisprincipes van systemisch werk.

 

Het eerste pricipe gaat over ordening en plek.

Dit gaat over de plaats en de volgorde die ieder individu inneemt binnen een systeem. Iedereen binnen een systeem heeft een bepaalde plek die men mag respecteren en erkennen, dit om de harmonie binnen een systeem te waarborgen. En waarbij ordening binnen een systeem zorgt voor rust en voor duidelijkheid.

 

Het tweede principe gaat over het recht en de plicht om bij een systeem te horen.

Dit tweede principe vraagt om inclusiviteit binnen een systeem.  Dit wil zeggen dat ieder lid van een systeem het recht en de plicht heeft om erbij te horen. Dit is ongeacht zijn of haar handelingen, gedrag of verleden. Mocht iemand onverhoopt toch buiten gesloten worden uit een systeem dan ontstaan er verstoringen binnen dit systeem. Het systeem streeft altijd naar inclusiviteit en volledigheid door elk lid te erkennen.

 

Een derde principe gaat over het evenwicht in het geven en het nemen binnen een systeem.

Een gezonde balans tussen geven en nemen is zeer belangrijk om een systeem gezond te houden.  Hierdoor behoud een systeem zijn stabiliteit en veerkracht. Dit derde pricipe stelt dat relaties binnen een systeem op wederkerigheid gesteld moeten zijn. Wederkerigheid wil zeggen dat mensen gedrag vertonen dat in overeenstemming is met het gedrag dat zij zelf ontvangen. Dit kan zich uitten in vormen van vriendelijkheid, hup, gunsten, sociale steun en meer.

Wanneer hierin een disbalans ontstaat, bijvoorbeeld als iemand te veel geeft of teveel neemt binnen een systeem, dan kan dit zorgen voor onrust of spanningen binnen het systeem. Als er sprake is van een gezonde en stabiele uitwisseling binnen een systeem dan versterkt het systeem zich en versterkt het de relaties binnen het systeem.

 

 

Familieopstelling met vloerankers

Deze tekst wordt zo spoedig mogelijk toegevoegd

Familie opstelling op tafel

aBij een opstelling op tafel maken we gebruik van poppetjes die we gewoon op tafel neerzetten. Door goed te kijken en voelen wat het veld ons laat zien kunnen blokkeringen, belemmerende overtuigingen en onbewust overgedragen of doorgeven familie patronen doorbroken worden zodat er weer stroming kan onstaan. 

Auralifters en entitieten

Deze tekst wordt zo spoedig mogelijk toegevoegd

Huis reinigen

Deze tekst wordt zo spoedig mogelijk toegevoegd

Hoe werkt het?

Tekst volgt